Drømmen om et bedre liv - logo  
Hjem | Informanter | innvandring Moss 1905 - 2005 | Om utstillingen  
 


I mange år var kjøkkenet på Alby Ellens arbeidsplass. Klikk på bildet for større versjon.



Her nytes Ellens berømte Alby-kringle.

Ellen Brandstrups fortelling

Ellen Brandstrup Som ung pike arbeidet jeg på en herregård på Mols. Der lærte jeg å bake og la dermed grunnlaget for den berømte Albykringlen som jeg komponerte, bakte og serverte publikum på våre kunstutstillinger på Alby gjennom mange år, for første gang i 1966. Publikum simpelthen elsket den, men oppskriften fikk de aldri.

Jeg er født 30.august 1918 i Grenaa på Øst-Jylland. Min far, Otto Brændstrup, var manufakturhandler fra Wiborg og min mor kom fra Århus. Hun styrte hus og hjem med fire barn.
Etter realskolen gikk jeg på gartnerskole i Århus, og ble ansatt i Danmarks største blomsterforretning hvor jeg lærte blomsterbinding. Der var jeg i tre år. I 1940 traff jeg journalisten Lars Brandstrup. Vi giftet oss i 1941 og bodde i København der Lars ga ut bladet Ungdom i dag. Jeg leste korrektur og krevde inn penger for annonser i bladet.

Da Lars ble ansatt i World Friendship Association ble han spurt om han ville flytte til Norge. Både han og hans bror Niels ville det. Deres far og hans bror Lauritz var møllersønner fra Fredrikshavn som utvandret til Norge i 1890-årene. De startet med import av levende kveg, samtidig som de var slaktere. Lars senior som egentlig var bakermester, etablerte seg med baker- og konditorforretning i Kongens gate i Moss. Han flyttet senere til Horten, der min mann ble født i 1913. Laurits slo seg ned på Øre Gård i Ryggeveien og startet gartneri.

Da min mann og jeg, min svoger Niels og hans kone Agnete, med to barn hver, kom til Moss i september 1950, hadde de fortsatt to onkler her. Lauritz som hadde Øre gård og Lars som eide Moss Gjærfabrikk i Gudes gate. Vi ville prøve lykken. Lars og Niels startet med å lage saueskinnstøfler som ble distribuert til forretninger. Så begynte de med støping av små gjenstander i plast, leketøy og gaveartikler. De leide lokaler i Fossen 15, det nedlagte bomuldsveveriet, og åpnet byens første varehus under navnet LANI – de to første bokstavene i Lars og Niels. Min svigerinne og jeg ekspederte kundene.

Vi begynte også med antikviteter, før vi gikk over til kunst. Lars hadde vært kunstanmelder og sekretær for kunstgruppen Kameratene i København. Vi hadde galleri i Fossen 15 inntil vi i 1965 ble forespurt av Moss kommune om å flytte driften til Alby. Vi slo til, pusset opp bygningen som hadde stått tom i flere år etter skipsreder Biørn Biørnstads død. Vi åpnet vår første utstilling i påsken 1966. Galleri F15 var en realitet, og folk har i alle år strømmet til for å se våre utstillinger.

Galleri F 15 har betydd mye for Moss, og vi fikk stor anerkjennelse både i norsk og utenlandsk presse for arbeidet vi nedla. Også min Albykringle ble mye omtalt i pressen.

Etter mange år på Alby begynte vi med galleridrift i Henrich Gerners gate. Galleri Brandstrup het det. Dette er nå overtatt av Dag Modal, under navnet Galleri Henrik Gerner. Jeg sitter vakt der noen dager i uken, og føler at jeg fyller livet mitt med noe meningsfullt.





Ildsjelene bak Galleri F15. Fra v: Agnete og Niels Brandstrup, Ellen og Lars Brandstrup.

 


Ellens fars forretning i Grenaa på øst-Jylland.

 


Ellen Brandstrup kom fra Grenaa i Danmark.
Moss by- og industrimuseum
Neste informant >>