Drømmen om et bedre liv - logo  
Hjem | Informanter | innvandring Moss 1905 - 2005 | Om utstillingen  
 


Om utstillingen

Industribyen Moss har mange innbyggere som er født i et annet land enn Norge. Ulike befolkningsgrupper har satt sitt preg på byen siden industrialiseringen for alvor startet på slutten av 1800-tallet. Veldig mange kom som arbeidssøkende fra våre nordiske naboland, og fortsatt er det innvandring derfra som dominerer.

Ideen til utstillingen ”Drømmen om et bedre liv, fortellinger om innvandring til Moss 1905 –2005”, har vi delvis fått fra Arbetets Museum i Norrköping i Sverige. Her startet det hele med et dokumentasjonsprosjekt om innvandring som omfattet 21 steder i Sverige. Under vignetten ”Drömmen om ett bättre liv” arbeidet arbeidslivsmuseer, innvandrerforeninger og studieforbund sammen om lokale utstillinger som senere ble samlet til en stor utstilling i Arbetets Museum høsten 2002.

En annen inspirasjonskilde har vært våre egne samlinger, hvor størstedelen av materiale for tiden er fra Moss Glassverk, en av byens hjørnesteinsbedrifter som dessverre ble nedlagt i 1999. Her vet vi at det fra starten i 1898 jobbet mange svenske innvandrere. En perle i samlingen vår er protokollen fra Moss Glassarbeiderforening fra 25. juni 1899, håndskrevet på svensk.

Gjennom vårt øvrige dokumentarkiv vet vi at det fantes mange innvandrere også ved andre større industribedrifter i Moss. Dette er situasjonen i dag. De fleste bedrifter har mange ansatte med innvandrerbakgrunn industribedrifter og næringslivet i Moss.Dette er et ledd i vår fokusering på samtiddokumentasjon og formidling av arbeidslivet i lokalsamfunnet.Derfor er utstillingen basert på intervjuer av 17 voksne informanter, hvor de fleste arbeider eller har arbeidet i industri og næringsliv. De er stort sett første generasjons innvandrere som
forteller om sine egne opplevelser.To informanter forteller om sine besteforeldre.

Intervjuene ble foretatt våren 2005 og utstillingen åpnet 7. juni samme år. Museet ville sette fokus på innvandringen i Moss i de hundre årene Norge har vært en selvstendig nasjon. Forprosjektet startet for alvor høsten 2004 med prosjektsøknad til Norsk kulturråd, siden gikk det slag i slag, med innsats av hele staben ved museet og mange eksterne hjelpere. Museet har fått samlet et uvurderlig dokumentasjonsmateriale som består av flere timers båndintervjuer, foto og filmopptak. Dette legger et godt grunnlag for videre prosjektarbeid om innvandring og innvandringsproblematikk.

Utstillingen er produsert av Moss by- og industrimuseum.

Foto: Museet/Trine Gjøsund, Moss Avis og private (album).

Layout: Expo Media AS

Web: Blisynlig.no

 

Logo, Østfoldmuseet

Moss by- og industrimuseum